Δευ, 01/22/2024 - 17:25
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ & ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχετικά με το σχέδιο νόμου που επίκειται να κατατεθεί για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα μας οφείλουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα πρέπει ποτέ να παρακάμπτει με μεθοδεύσεις το άρθρο 16 του Συντάγματος. Η παράκαμψη του Συντάγματος εγκυμονεί κινδύνους και ουσιαστικά αποτελεί την «κερκόπορτα» για την ερμηνεία του Συντάγματος από τις κυβερνητικές πλειοψηφίες κατά το δοκούν, με ολέθριες συνέπειες για την συνταγματική τάξη.
Επί της ουσίας επίσης οφείλουμε να διατρανώσουμε την βούληση μας ότι πριν από την όποια «φροντίδα» της Πολιτείας για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα έπρεπε να έχει εκπληρώσει η Πολιτεία το καθήκον της σχετικά με την στήριξη της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί βάναυσες περικοπές του προϋπολογισμού της, μεγάλες μειώσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να έχει συρρικνωθεί και να έχει μειωθεί και ο αριθμός αυτών που έχουν πρόσβαση σε αυτήν, τη στιγμή που σε πολλές χώρες της Ευρώπης καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επιδιωκόμενη πάντα είναι η διεύρυνση του αριθμού των μαθητών που συμμετέχουν στην ανώτατη εκπαίδευση.
Επίσης να επισημάνουμε την κοινωνική ανισότητα που θα επιφέρει, όταν ένα σύστημα πρόσβασης σε σπουδές -απροσδιόριστης ποιότητας άνευ ελέγχου- , με βάση μόνο τη δυνατότητα καταβολής διδάκτρων , δίπλα στις εισαγωγικές εξετάσεις και την ΕΒΕ, θα λειτουργεί διαβρωτικά για την εκπαίδευση και την κοινωνία, και θα εντείνει τις ανισότητες σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων.
Επομένως έπρεπε να έχουν προηγηθεί με έμπρακτο τρόπο ενέργειες ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου πριν από την όποια συζήτηση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Λύση στα σημερινά προβλήματα των Πανεπιστημίων, των φοιτητών, των μαθητών και των γονιών δε θα αποτελέσει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, στην οποία δηλώνουμε την αντίθεσή μας, αλλά η στήριξη και αναβάθμιση των δημόσιων, με γενναία κρατική χρηματοδότηση, μέτρα για τη στελέχωση με προσωπικό, για αναβάθμιση των υποδομών και της φοιτητικής μέριμνας.
Παράλληλα, με άλλο νομοσχέδιο θεσμοθετείται η συγχώνευση και άρα "γιγάντωση" των ΕΠΑΛ σε σχολεία δυσλειτουργικά πλέον των 500 μαθητών, σε σχολικά κτήρια όμως ακατάλληλα, χωρίς εξοπλισμό και τα απαραίτητα εργαστήρια. Με την ραγδαία αύξηση της παραβατικότητας και της βίας στην κοινωνία αλλά και στα σχολεία μας θα καταστεί ακόμα πιο δύσκολη η διαχείριση καταστάσεων και η λειτουργία, στα μεγάλα πολυπληθή σχολεία.
Αυτό που χρειάζεται είναι αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων & δημιουργία νέων, εξοπλισμός και εκσυγχρονισμός. Η Τεχνική Εκπαίδευση για να λειτουργήσει όπως επιτάσσουν οι ανάγκες της εποχής μας, πρέπει να βασίζεται σε γενναία Δημόσια χρηματοδότηση.
Επίσης, αναγκαίο και σημαίνον μέλημα της Πολιτείας στην βελτίωση της Τεχνικής εκπαίδευσης θα έπρεπε να είναι κυρίως η αναβάθμιση του περιεχομένου σπουδών των μαθητών (σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα, νέα, καταρτισμένα βιβλία, επικαιροποιημένη γνώση, επαγγελματικά δικαιώματα για όλες τις ειδικότητες) και παράλληλα η ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω εργαστηριακών ασκήσεων που να θυμίζουν πραγματικές συνθήκες εργασίας και όχι προσομοίωση.
Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Αιγάλεω